Stacks Image 2

Govert van Wijn Orgelconcours


De Govert van Wijn Stichting stelt zich verplicht het door van Wijn geschonken Garrels-orgel in stand te houden en verleent steun op het terrein van cultuur en maatschappelijk werk. Ter gelegenheid van de 350ste geboortedag van Govert van Wijn (1642-1738) heeft de stichting in december 1992 de orgelcommissie verzocht een orgelconcours te organiseren. Jaap Kroonenburg heeft toen een vorm bedacht, die onder alle reeds bestaande orgelconcoursen nog niet voorkwam, namelijk een concours voor amateurorganisten en conservatoriumstudenten tot de leeftijd van 30 jaar.

In 1993 vond het eerste concours plaats met twaalf deelnemers en sindsdien is er ieder jaar één gevolgd. Een professionele jury beoordeelt de prestaties van de deelnemers aan de hand van één of meerdere verplichte werken en één of meerdere vrije werken uit verschillende stijlperiodes.

De prijswinnaars mogen gezamenlijk een concert verzorgen in de concertserie van de orgelcommissie, het zogenaamde Laureatenconcert. Het programma van dit concert wordt door henzelf samengesteld.

> Concours 2016
> Voorgaande concoursen