Govert van Wijn Orgelconcours gewonnen door Laurens de Man

winnaars govert van wijn concours 2016 kopie

Het Govert van Wijn Orgelconcours 2016 is zaterdag 25 juni gewonnen door Laurens de Man. De tweede prijs ging naar Diederik Blankesteijn. De derde prijs was voor Martien de Vos.
De dertien kandidaten hadden voor het verplichte werk de keuze uit ‘Christ lag in Todesbanden’ BWV 718 van Johann Sebastian Bach en Benedictus, Op. 59 nr. 9 van Max Reger. Het vrije werk diende bij de keuze voor het verplichte werk van Bach een werk van ná 1800 te zijn; bij de keuze voor Reger een werk van vóór 1800. De jury die de deelnemers aan het 24e concours moest beoordelen, bestond uit voorzitter Jan Jansen, Jos van der Kooy en Jaap Zwart.

IMG_0087
De winnaars v.l.n.r.: Diederik Blankesteijn (2e), Martien de Vos (3e) en Laurens de Man (1e)

De winnaar van de eerste prijs, Laurens de Man, speelde als vrij werk Prélude et fugue sur le nom d’Alain van Maurice Duruflé en als keuzewerk de ‘Christ lag in Todesbanden’ van Bach. Tweede prijswinnaar Diederik Blankesteijn speelde eveneens BWV 718 als keuzewerk, het door hem gespeelde vrije werk ‘Rondeau reconstructie’ van Jacques van Oortmerssen. De winnaar van de derde prijs, Martien de Vos, koos voor Benedictus Opus 59/9 van Max Reger. Voor het vrije werk koos hij voor Buxtehudes Praeludium in d BuxWV 155.

IMG_8719
Juryberaad: Jaap Zwart (links), Jos van der Kooy (midden) en voorzitter Jan Jansen (rechts)


De drie winnaars mogen volgend jaar het Laureatenconcert op het Garrels-orgel verzorgen, de programmasamenstelling is dan geheel in hun handen.Fotografie: Marianne van Dijk